top of page
Zoë-4.jpg

Fotocredit: Studio RuiJun
Check HIER Zoë's LinkedIn profiel.

Zoë Papaikonomou

 

Zoë Papaikonomou is schrijfster, onderzoeksjournaliste en docente. Haar werk richt zich op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Ze onderzoekt daarbinnen vooral de werking van macht. Zoë is auteur van twee boeken: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ (2018) en De inclusiemarathon (2021). Samen met One’sy Muller maakt ze de Bonte Was Podcast over mediamissers en -opstekers op het gebied van diversiteit en inclusie. Voor platform Nieuw Wij maakt ze de serie ‘Hoopvolle Gesprekken’.

Na een studie Geschiedenis en Arabisch ging Zoë aan de slag als verslaggever bij stadszender AT5 waar ze probeerde verhalen naar voren te brengen die ze om haar heen zag, maar niet terugzag in de media. Tijdens haar jaren als verslaggever bij AT5 en later als hogeschooldocent Journalistiek verbaasde ze zich over het gebrek aan diversiteit in de media, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken. Gepolariseerde beeldvorming en daaruit voortvloeiend verscherpte verhoudingen in de samenleving zijn een direct gevolg van dit gebrek aan diversiteit. Ze besluit daarom in 2014 haar eigen bedrijf op te richten om diversiteit in de media te vergroten: Diversity Media. Diversity Media verbindt werelden met als doel bij te dragen aan diverse & inclusieve media, maatschappelijke organisaties en onderwijs. 

In 2018 publiceert Zoë haar eerste boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Over inclusieve journalistiek dat ze schreef met organisatieantropoloog Annebregt Dijkman. Ze onderzoeken in hun boek waarom het (actualiteiten)media nog steeds niet lukt om diverser te worden, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken. Samen met meer dan 50 journalisten, opiniemakers en deskundigen nemen Annebregt en Zoë de redactiecultuur onder de loep.

 

In 2021 publiceert Zoë haar tweede boek De inclusiemarathon samen met publicist, klimaatactivist en Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht. In De inclusiemarathon interviewen de Kauthar en Zoë 41 diversiteitsprofessionals en -onderzoekers over hun kennis en ervaringen in het werkveld van diversiteit en inclusie.

bottom of page