Check hier Zoë's LinkedIn profiel.

Zoë Papaikonomou

 

Zoë Papaikonomou (1982) is onderzoeksjournalist, mediadocent, podcaster en onderzoeker. Haar werk richt zich vooral op het gebied van diversiteit en inclusie. Op dit moment produceert ze verschillende podcasts en interviewseries (Nieuw Wij). Ze werkt aan haar tweede boek over 'de wereld van de diversiteitsprofessional' samen met Kauthar Bouchallikht.
In 2018 publiceerde ze haar eerste boek samen met Annebregt Dijkman: 'Heb je een boze moslim voor mij?'

Zoë groeide op het Amsterdam Noord van de jaren tachtig. Als dochter van een Nederlandse moeder en een Griekse vader maakte ze onderdeel uit van de rap veranderende samenstelling van deze Amsterdamse volkswijk. Het vertellen van verhalen werd haar met de paplepel ingegoten vanuit haar sprookjesminnende moeder en de verhalen uit de Griekse mythologie die haar vader vertelde. Op tienjarige leeftijd verhuisde Zoë naar Amsterdam Oost en kwam ze via haar basisschool in een heel andere wereld terecht. Een wereld waar hoogopgeleide mensen, geld en netwerken meer vanzelfsprekend waren. Het onrecht dat Zoë ervoer bij het enorme verschil in toekomstperspectief tussen de verschillende plekken waar zij opgroeide, vormde de basis voor haar professionele loopbaan.

Na een studie Geschiedenis en Arabisch ging ze aan de slag als verslaggever bij stadszender AT5 waar ze probeerde verhalen naar voren te brengen die ze om haar heen zag, maar niet terugzag in de media. Tijdens haar jaren als verslaggever bij AT5 en later als hogeschooldocent Journalistiek verbaasde ze zich over het gebrek aan diversiteit in de media, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken. Gepolariseerde beeldvorming en daaruit voortvloeiend verscherpte verhoudingen in de samenleving zijn een direct gevolg van dit gebrek aan diversiteit. Ze besluit daarom in 2014 haar eigen bedrijf op te richten om diversiteit in de media te vergroten: Diversity Media. Diversity Media gebruikt de kracht van media om mensen bij elkaar te brengen door jong en oud via medialessen te trainen in journalistieke skills, zodat ze zelf media kunnen maken of hun boodschap beter leren overbrengen. 

In 2018 publiceert Zoë haar eerste boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Over inclusieve journalistiek dat ze schreef met organisatieantropoloog Annebregt Dijkman. Ze onderzoeken in hun boek waarom het (actualiteiten)media nog steeds niet lukt om diverser te worden, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken. Samen met meer dan 50 journalisten, opiniemakers en deskundigen nemen Zoë en Annebregt de redactiecultuur onder de loep. Zij vertellen over hun ervaringen op de nieuwsvloer en ze delen hun ideeën om journalistiek inclusief te maken. Dat is uniek, omdat er nog nooit zo veel journalisten zich openlijk uitspraken over wat zij meemaakten op redacties.

Zoë en Annebregt volgden ook twee jaar lang de zoektocht naar meer diversiteit van online platform De Correspondent. Wat komt de redactie tegen op deze zoektocht en wat kunnen actualiteitenmedia daarvan leren?

Contact:

 

Diversity Media


info@diversitymedia.nl

 

KvK-nr.: 60819502

 

 

Opdrachtgevers:

Partner van: 

© 2018 by Diversity Media.